Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Τύφλωση & Social Networking

Με το facebook να απαριθμεί μέχρι και σήμερα γύρω στα 600 εκατομμύρια μέλη, και το Twitter κάπου στα 200 (εκατομμύρια, φυσικά), η υποψία ότι τα επονομαζόμενα "Social Networks" είναι πλέον τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί βάσιμη.
Όμως, τι γίνεται για τα άτομα εκείνα που έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης ή και ολική τύφλωση? Η απουσία της συγκεκριμένης αίσθησης ισοδυναμεί και με κοινωνική περιθωριοποίηση και αποξένωση των τυφλών, αφού είχαν την ατυχία να μη διαθέτουν όλο το "πακέτο" των αισθήσεων ενός "τυπικού" ..χρήστη? Ένα άτομο που στερείται τη δυνατότητα της όρασης, στερείται αυτομάτως και τη δυνατότητα να κοινωνικοποιείται, να διασκεδάζει και να πληροφορείται χωρίς τη βοήθεια άλλου, από το ίδιο του το σπίτι?

Τα παραπάνω ερωτήματα, μεταξύ άλλων, αποτέλεσαν το σημείο εκκίνησης για την ανάπτυξη ενός νέου λογισμικού, ονόματι "Eclipsis", από Έλληνες φοιτητές της Σχολής Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή δημιούργησαν οι φοιτητές στα πλαίσια του Imagine Cup 2011 που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Microsoft.  Πρόκειται για μία εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα σε άτομα με δυσκολίες στην όραση να χρησιμοποιούν το facebook, χρησιμοποιώντας ένα Screen Reader ειδικά φτιαγμένο για το facebook που αναπαράγει τα δεδομένα του facebook σε ήχο. Πιο συγκεκριμένα, τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει το "Eclipsis" είναι τα ακόλουθα:


  • Voice Recognition – Αναγνώριση φωνής για πλοήγηση
  • Text to Speech – Αναπαραγωγή δεδομένων με φωνή
  • Key Shortcuts – Συντομεύσεις πληκτρολογίου για γρήγορη πρόσβαση
  • Parental Control – Γονικός έλεγχος με audio logs
  • Voice tutorial – Φωνητικός οδηγός

To video που έφτιαξαν τα παιδιά για την προώθηση του "Eclipsis", σίγουρα δίνει μια πιο διαφωτιστική ματιά σχετικά με τον στόχο και τρόπο λειτουργίας αυτού του καινοτόμου λογισμικού.




Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε αυτά τα νέα παιδιά που σκέφτηκαν έναν τρόπο βελτίωσης της καθημερινότητας των ευπαθών ομάδων, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στη σκιά της απομόνωσης.

Συγχαρητήρια και στην ταλαίπωρη Ελλάδα μας, το όνομα της οποίας έχει γίνει πλέον συνώνυμο σε εξωτερικό, αλλά και εσωτερικό, της "τεμπελιάς", της "ανικανότητας", της "ατιμίας", της .."κλεπτομανίας".
Προφανώς, υπάρχουν και άνθρωποι με όραμα, πάθος, φρέσκιες ιδέες και ευγενείς προθέσεις. Υπάρχουν και νοοτροπίες εκ διαμέτρου αντίθετες από αυτές για τις οποίες απέκτησε η χώρα αυτή, κακή φήμη. Υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές. Υπάρχει ελπίδα.  
Ας σταθούμε για λίγο κι ας αντικρύσουμε και τη θετική, τη φωτεινή, την υποσχόμενη πλευρά, προτού σπεύσουμε να προβούμε σε ισοπεδωτικές και βαρύγδουπες διατυπώσεις, όπως : "H Ελλάδα έχει πιάσει πάτο και δεν μπορεί να πάει πιο κάτω!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: